Ostatnio wiele pytań pada o to co jeść przed maratonem i w trakcie biegu. Zaczyna się czas startów i biegacze się zastanawiają nad strategią żywieniową. Dostałem kilka pytań na ten temat. W oddzielnym wpisie opisze dokładnie co jem dzień przed startem, na śniadanie i w trakcie biegu. Kiedy i w jakich ilościach. Ale teraz przejdźmy do tego co jedzą najlepsi maratończycy.
1) Kara Goucher – brązowa medalistka z MŚ w 2007 roku
Kolacja przed maratonem: ryż, kurczak, grillowane warzywa i rogalik
Śniadanie: banan, owsianka błyskawiczna z cynamonem, kilka kaw
Podczas biegu: Napój Nutrilite ROC2O
2) Alissa McKaig – 8 miejsce podczas kwalifikacji olimpijskich USA, ciekawe jest to, że nie trawi glutenu
Kolacja przed maratonem: bezglutenowy makaron spaghetti z brokułami, kurczak, ziemniaki
Śniadanie: same płatki śniadaniowe, banan, masło orzechowe, kawa i 20 minut przed startem jeden żel energetyczny
Podczas biegu: woda i żel co 10 km
3) Ryan Hall – najszybszy maratończyk wśród Amerykanów
Kolacja przed maratonem: dzielona na dwa posiłki, jest to brązowy ryż, pasta z oliwą z oliwek oraz ciasto Muscle Milk
Śniadanie: Muscle Milk wymieszany z CytoCarb w stosunku 3:1 węglowodanów do białka, tuż przed biegiem żel energetyczny
Podczas biegu: pije Cytomax i mieszankę żeli z wodą
4) Jason Hartmann – 4 zawodnik upalnego Boston Marathon
Kolacja przed maratonem: 3 kubki makaronu i lodzik :), druga kolacja to granola i trochę chleba
Śniadanie: 3 godziny przed 3 bułki i woda, 90 minut przed banan i obwarzanek,
Podczas biegu: co 5 km napój energetyczny, co 10 km żel
Jak widać ile biegaczy tyle metod odżywiania. Jednak pamiętajcie, cechą wspólną jest dużo węglowodanów na kolację, i sporo na śniadanie. Druga wspólna rzecz to łatwostrawne posiłki. I każdy dobrze się nawadnia. Smacznego! :)
Edit: Małe uzupełnienie tekstu: